Çin’in birçok kentinde Covid-19 önlemleri protesto edilmeye devam ederken, protestocular Devlet Başkanı Şi Jinping’i ve iktidardaki Komünist Parti’yi istifaya çağırdı…
Çin, Covid-19 salgınıyla 2020 yılının başından bu yana “Sıfır Covid” stratejisi adı altında hızlı temas takibi, sık aralıklarla test, uzun süreli karantina ve sokakların dezenfekte edilmesi gibi uygulamalara başvurarak mücadele etmesi ülkenin farklı kentlerinde protestolar yol açtı.
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne bağlı Urumçi kentinde karantinada olduğu belirtilen bir apartmandaki dairede çıkan yangın sonucu 10 uygurlunun yaşamını yitirmesi, korona virüsle mücadele tedbirlerine yönelik tepkileri arttırdı.
Başkent Pekin ve Şanghay’da Covid-19 önlemleri protesto etmek için sokağa inen göstericiler, Devlet Başkanı Şi Jinping’i ve iktidardaki Komünist Parti’yi istifaya çağırdı.
Göstericiler, ellerinde boş beyaz pankartlar taşırken, bazıları ise 24 Kasım’da Urumçi kentinde çıkan yangında hayatının kaybedenleri mum yakarak andı. Yer yer göstericiler ve polis arasında arbede çıktı.
Şanghay ve Pekin’in yanı sıra Covid-19 salgının merkez üssü Wuhan ile Chengdu şehirlerinde de halk sokağa indi. Wuhan’da göstericilerden bazıları barikatları yıktı.
Devlet Başkanı Şi’nin de mezun olduğu başkent Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nde çok sayıda gösterici, Çin ulusal marşını söyleyerek Covid-19 kısıtlamalarına karşı barışçıl bir protesto düzenledi.
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne bağlı Urumçi kentindeki Tianshan semtinde karantinada olduğu belirtilen bir apartmanın 15. katında 24 Kasım’da çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetmişti. İtfaiye ekipleri yangını yaklaşık 3 saat sonra söndürülebilmişti.
Urumçi’nin 4 milyon sakininin çoğu, 100 güne kadar evlerinden çıkmaları yasaklanan, ülkenin en uzun tecrit uygulamalarından bazılarının altında bulunuyor.
Ancak hükümet, önlemlerden yakın zamanda hiçbir sapma olmayacağını taahhüt eden Başkan Şi ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı bir politika olan sıfır Kovid yaklaşımına yönelik artan hoşnutsuzluğu büyük ölçüde hafife almış görünüyor.
Sıfır Kovid stratejisi, dünyanın büyük ekonomileri arasında türünün son örneği ve kısmen Çin’in nispeten düşük aşılama seviyeleri ve yaşlıları koruma çabasından kaynaklanıyor…