Türkiye’nin Jet Motorlu İnsansız Savaş Uçağı : Baykar Bayraktar Kızılelma!

Türk savaş uçağı Kızılelma kalkışa hazırlanıyor. (Fotoğraf : AA)

Türkiye, on yıldan kısa bir süre içinde bir drone güç merkezi haline geldi. İnsansız hava araçları, geçen yıl savunma sanayisinin en büyük ihracatı oldu ve 2021’e göre %80 artışla 871,5 milyon dolar olarak gerçekleşti…

Bu pazarın çoğuna, Ukrayna da dahil olmak üzere son çatışmalarda kullanımıyla tanınan TB2 modelini üreten Baykar firması hizmet veriyor. Baykar, 24 ülke için 400’den fazla TB2 üretti.

Ancak TB2, Baykar’ın modellerinden sadece biri. 23 Ocak’ta şirket, en yeni ve potansiyel olarak en umut verici ürünü olan Kızılelma’nın ikinci uçuş testini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.

Test, şirketin baş tacı ve Türkiye’nin gelişmekte olan drone endüstrisinin doruk noktası haline gelebilecek şey için ileriye doğru atılmış bir başka adım.

Jet motorlu insansız hava aracı Kızılelma, Baykar’ın Muharip İnsansız Hava Aracı Sistemi projesinin bir parçası.

Kızılelma 14,63 metre uzunluğunda ve 9,75 metre kanat açıklığına sahip. 500 deniz mili menzile, 35.000 fit çalışma irtifasına ve yaklaşık 0.9 Mach azami hıza sahip. Baykar, maksimum kalkış ağırlığının yaklaşık 6.000 kg olduğunu ve 1.500 kg kadar faydalı yük taşıyabileceğini ve beş saat uçabileceğini açıkladı.

Baykar, Kızılelma’nın kendisini görünmez kılacak özelliklere sahip olduğunuda açıkladı. Bunlar, ona düşük bir radar kesiti ve bir dahili silah bölmesi sağlayan köşeli bir tasarımı içerir. Diğer gelişmiş özellikler arasında aktif elektronik olarak taranan bir radar, hem görüş hattı hem de görüş hattı ötesi kontrolü sağlayan bir anten ve tamamen otonom olarak kalkış ve iniş yapma yeteneği yer alıyor.

Baykar’ın geliştirmekte olduğu iki prototip, Rusya’nın devam eden saldırısına rağmen siparişleri doldurmaya devam eden Ukraynalı Ivchenko-Progress firmasına ait ses altı AL-25TLT motordan güç alıyor.

Gelecekteki Kızılelma’lar, süpersonik hızlara ulaşmalarını sağlayan daha gelişmiş AI-322F motoruna sahip olacak. Planlanan en az bir varyant, çift motorlu bir tasarıma sahip olacak.

Kızılelma’nın, Ankara’nın yerli savunma sanayisini geliştirmeye verdiği önemin bir yansıması olarak, Türk imalatçıları tarafından üretilen hassas güdümlü mühimmatlar, havadan havaya füzeler ve seyir füzeleri de dahil olmak üzere bir dizi silah taşıması bekleniyor.

Kızılelma, 2013’ten beri bir şekilde geliştiriliyor, ancak son yıllarda hızla ilerledi.

İlk olarak Temmuz 2021’de kamuoyuna tanıtıldı ve ilk olarak Mart 2022’de Baykar’ın üretim hattında görüldü. İlk motor entegrasyon testi Eylül’de, ardından 20 Kasım’da taksi ve kalkış yalpalama testleri yapıldı.

Kızılelma’nın ilk uçuşu başlangıçta 2023 için planlanmıştı, ancak 14 Aralık’ta Baykar, uçağın güvenli bir şekilde iniş yapmadan önce havalanıp 18 dakika uçtuğu başarılı ilk uçuşunu duyurdu.

23 Ocak’ta Baykar, Kızılelma’nın ikinci test uçuşunu tamamladığını duyurdu.

Kızılelma’yı alan sadece Türk Hava Kuvvetleri olmayacak. Türk Donanması, onu ilk uçak gemisi TCG Anadolu’nun ana uçağı yapmayı planlıyor ve bu, yakında çoğu insansız hava aracından oluşan bir hava kanadına sahip ilk uçak gemisi olabilir.

Baykar, Kızılelma’nın TCG Anadolu gibi kısa pistli uçak gemilerine kalkış ve iniş yapabileceğini açıkladı.

TCG Anadolu merkezli Kızılelma, TB2’nin geliştirilmekte olan deniz versiyonu ile birlikte görev yapacak…