Sudan ordusu, General Mohamed Hamdan Dagalo liderliğindeki bir paramiliter grubun başkent Hartum ve diğer şehirlerdeki güçlerini seferber ettiğini ve bunun silahlı kuvvetlerle karşı karşıya gelme ihtimalini artırdığını söyledi…
Ordu yaptığı açıklamada, Hızlı Destek Güçleri (RSF) üyelerinin de, Sudan’ın “açık bir yasa ihlali” olarak kuzeydeki Marawi kentine ilerlediğini ve Sudan’ın “açık bir şekilde” tanımladığı bir süreçten geçerken daha fazla gerilim yaratma riskini taşıdığını söyledi.
RSF, yaptığı açıklamada, görevleri kapsamında ülke genelinde konuşlandığını ve Marawi’deki operasyonlarının “Yasalar çerçevesinde ve silahlı kuvvetlerin liderliği ile tam koordinasyon içinde hareket eden ulusal güçlerin” bir parçası olduğunu söyledi.
Özel bir yasa altında faaliyet gösteren ve kendi emir komuta zincirine sahip olan RSF, özellikle Sudan’ın Darfur bölgesindeki çatışmalar sırasında yaygın insan hakları ihlalleriyle suçlanan güçlü bir eski milis.
Hemeti olarak da bilinen Dagalo, 2017’de altında güçlerin tanındığı eski lider Ömer El Beşir‘in emrinde görev yaparak Sudan’ın siyasi basamaklarını tırmandı.
El Beşir, 2019’da kendisine karşı düzenlenen kitlesel bir protesto hareketinin ardından görevden alındı.
Hemeti, 2021’in sonlarında ordu ve RSF tarafından gerçekleştirilen darbenin ardından iktidara gelen Sudan yönetici konseyinin başkan yardımcısıdır. Ancak son zamanlarda ordudan çekildi ve sivil bir siyasi ittifakla ortak bir zemin buldu.
Ordu, ülkenin tüm askeri güçleri üzerinde otoritesini kurmaya çalışırken ve RSF El Beşir’in devrilmesinden bu yana bağımsızlığını korumaya çalışırken, iki silahlı yapı üstünlük için yarışıyor.
2021 darbesinden sonra siviller, askeri yönetime karşı ve sivil liderliğindeki bir geçiş ve demokratik seçimler için gösteri yaptı.
Ancak ordu ile RSF arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi, sivil liderlikle olan çıkmazı çözmek için Aralık ayında varılan bir anlaşmanın uygulanmasını geciktirdi.
Mart ayında, Sudan’ın siyasi hizipleri, Nisan ayında hem ordudan hem de RSF’den bir temsilcinin yeni bir anayasa hazırlamak için sivillerin yanında oturacağı yeni bir geçiş hükümeti kurmayı kabul ettiklerini duyurdular.
Aralık ayındaki anlaşmayı imzalayan en büyük sivil grup olan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Kuvvetleri’ne göre, ordu ile RSF arasındaki anlaşmazlık, askeri reform ve RSF’nin silahlı kuvvetlere dahil edilmesi üzerinde odaklanıyor.
Askeri kaynaklara göre Hemeti’nin orduyla olan anlaşmazlığının merkezinde, Aralık anlaşmasının maddelerinden biri olan kuvvetlerini orduya sokmak için net bir son tarih belirleme konusundaki isteksizliği yatıyor.
Bu, seçimlere sivillerin önderliğinde iki yıllık bir geçiş için siyasi güçlerle nihai bir anlaşmanın imzalanmasını geciktirdi.
Son haftalarda, her iki güç de Hartum ve çevresine asker ve silah yığdı. Ordu, şehir merkezindeki mevcudiyetini büyük ölçüde artırdı ve başkanlık sarayına giden neredeyse tüm kavşaklara zırhlı araçlar yerleştirdi…