Türkiye ile Yunanistan arasında tansiyonun son derece yüksek olduğu bir dönemde, Yunanistan’ın karasularını 12 deniz miline çıkarma olasılığının masada olduğu açıklandı…
Yunanistan yayın kuruluşu MEGA, Atina yönetiminin, Girit’in güney ve batısındaki karasularını 12 deniz miline çıkarma olasılığını masaya koyduğunu açıkladı.
Atina hükümetine dayandırılan açıklamada, Yunanistan’ın karasularını genişletmek için harekete geçtiği açıklandı.
MEGA, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde, bu genişlemenin Türkiye ile yeni bir soruna neden olabileceğini belirtirken, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Her türlü imkanı kullanmaya hazırız.” dedi.
Yunanistan’ın müttefiklerine bilgi vermediği, buna gerekçe olarak ise, “Yunanistan’ın tek taraflı bir eylemi olduğu için hiçbir sebep olmadığını ve cumhurbaşkanlığı kararnameleri hazır olduğunda doğrudan BM’ye sunulacağı” belirtildi.
Türkiye ile Libya mutabakatına atıf yapılan haberlerde Atina’nın bu kararı bir koz olarak kullanabileceğinin de altı çizildi.
Türkiye ile yeni bir krize neden olabilecek karar, Yunanistan’ın karasularını 12 deniz miline çıkarmayı hedefliyor.
1936’da Lozan dengesini bozarak karasularının genişliğini 6 mile çıkaran Yunanistan, eğer hedeflerini yerine getirirse Ege Yunan gölüne dönebilir.
Yunanistan uygun koşullar bulur ve karasularını 12 mile çıkarırsa, Türkiye’nin Ege’deki açık deniz alanları oranı yaklaşık yüzde 20’ye inecek, Türkiye’nin karasuları kaplama oranı yüzde 8,7’ye, Yunanistan’ın ise yüzde 62’ye çıkacaktır.
Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan karasuları sorununun temelinde Lozan Barış Antlaşması ile Ege Denizi’nde tesis edilen dengenin zaman içerinde Yunanistan lehine bozulması yatıyor.
Yunanistan 1936 yılında tek taraflı Lozan’da 3 mil olarak belirlenen karasularını 6 deniz miline çıkarmış, o dönem Türk-Yunan ilişkilerine hakim olan olumlu hava nedeniyle Türkiye, bu karara itiraz etmemiştir.
Ancak Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarması ile Türkiye’ye Ege Denizi’nin yüzde 10’undan daha az bir alan kalacaktır.
Bununla birlikte Yunanistan, parlamento içinde aldığı kararla 19 Ocak 2021’de İyon Denizi’ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkarmıştı.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Yunanistan Ege Denizi’nde açık deniz alanı olarak kabul edilen alanların büyük bir kısmını kendi egemenliğine almak için, karasularını 12 deniz miline çıkarma girişiminde bulundu.
Türkiye 15 Nisan 1976 tarihinde Yunanistan’ın bu girişimini savaş sebebi sayacağını dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil tarafından yazılan bir mektup ile Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) bildirdi.
8 Haziran 1995 tarihinde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bulunan tüm parti temsilcilerinin ortaklaşa hazırladığı bildiri ile, Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarması halinde, bu durumun Savaş Sebebi sayılacağını, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne askeri bakımdan gerekli olanlar da dahil olmak üzere tüm yetkilerin verileceğini beyan etti…